Verenigd Koninkrijk

Kastelen, Parken en Kathedralen in Midden-Engeland 'Premium'

 • 13/05/2024
 • Busreis

vanaf € 2695

Bereken uw prijs

Wie kastelen en kathedralen zegt, denkt onmiskenbaar aan de middeleeuwen en de nieuwe tijd, aan flamboyante gotiek, symmetrische renaissance en rijzig classicisme. Voor Vlamingen geen onbekenden, of toch? Want Engeland is Vlaanderen niet, ofschoon de Engelse geschiedenis en traditie doorspekt is van Vlaamse invloeden…

“Kastelen, Parken en Kathedralen in Midden-Engeland” is een luxereis in half pension per autocar van maandag 13 mei 2024 tot en met donderdag 23 mei 2024 in typische, Engelse hotels en landhuizen (Manor House Hotels) met gastronomische drie-gangen diners en ontbijtbuffetten. Uit hun aard zelf liggen de hotels meestal buiten de centra van steden of dorpjes en zijn omgeven door een park, waardoor de rust verzekerd wordt. Voor de diners dienen de heren zich wel te kleden met das en vest. Engelser kan het niet…

De lunches - voor wiens honger na een uitgebreid ontbijt en de intense bezoeken nog niet gestild zou zijn - zijn facultatief. Hiervoor wordt ruimschoots de gelegenheid gegeven bij de bezoeken aan een stadje of een bezienswaardigheid. Ook hier plooit PremiumTours zich naar de typische gebruiken van het land, waarbij kwaliteit en keuze in de buffetten steeds worden gewaarborgd. Er wordt tijdens de reis ruimschoots tijd uitgetrokken voor een high tea, het onvermijdelijke “aperitief in de bar” of de “port in de lounge”…

De tocht volgt een (logische, historische) route in de bouwstijlen van de kathedralen, van Normandisch (romaans) naar gotisch (vroeg, hoog & laat) maar laat de moderne bouwkunst zeker niet links liggen (Coventry Cathedral). Als orgelpunt volgt de York Minster maar zeker ook Beverley Minster, hoogtepunten van de Engelse gotiek. De kathedraalbezoeken worden afgewisseld met middeleeuwse burchten, renaissance en palladiaanse paleizen - waarvan Chatsworth Palace ongetwijfeld het meest imposante is - en rustgevende barokke tuinen. De hovenierskunst van de Engelse “landlords” maar nog meer van de “(land)ladies” schittert in al zijn pracht. De befaamde landschapstuinen - het park van Chatsworth grenst aan het ongelooflijke - of bekoorlijke tuinen-op-mensenmaat zoals die van Sandringham vinden huns gelijke niet. Een ongewone wereld tijdens een ongewone reis…

Een aantal hotels zijn voorzien van (overdekt) zwembad, fitness en sauna, zodat u zich na een ingespannen dag optimaal kan ontspannen.

Inbegrepen:

10 x diner, overnachting en ontbijt

1 x broodjes op de heenreis

ferry Calais - Dover heen 

P&O Ferries retour Hull-Rotterdam

reis en alle excursies met PremiumTours Topview

alle inkomgelden volgens programma

PremiumTours audioguide 

deskundige reisleiding door Karel Peeters

BTW, wegen- verblijf- en haventaksen cfr. 28/11/2023

Niet inbegrepen:
 • tafeldranken
 • persoonlijke uitgaven
 • reis- en annuleringsverzekering
Toeslagen
11B: tweepersoonskamer voor alleengebruik + € 924
Verzekeringstarief:

globale reisverzekering: € 9/dag/persoon
enkel annuleringsverzekering: € 6,50/dag/persoon

Reisformaliteiten:

Geldig internationaal paspoort noodzakelijk

Opstapplaatsen:
 • Mol, carpark Postelsesteenweg 27
 • Hasselt, carpark Walenstraat 30
 • Antwerpen, Crowne Plaza Hotel
 • Sint-Niklaas, Hotel Serwir
 • Loppem, E40 Carpooling

  (vertrektijden worden later meegedeeld)
  Programma onder voorbehoud van wijziging
Opmerking:

Plaatselijke tijd: Belgische tijd – 1 uur.
Adapter voor het elektriciteitsnet in Engeland is gewenst.

Valuta:

Onderweg en ter plaatse Britse pond.
1 GBP = ca. € 1,21.

Reisprogramma:

Ontbijt Diner

 • dag 1 Diner inbegrepen

  Newmarket

  Met de PremiumTours Topview naar Calais en met de ferry naar Dover, vanwaar we koers zetten naar het ongekende East-Anglia. We verwijlen even in Canterbury, ongekroonde hoofdstad van het Anglicaanse Engeland en houden halt in de stad van Charles Dickens, Rochester. We spoeden ons vervolgens langs Bury St Edmunds waar de laatste koning van East Anglia, Edmund, in de (thans ruïnes van een) imposante, Normandische abdij zijn laatste rustplaats vond, naar Newmarket. Het “één-straat-stadje”, maar desondanks het centrum voor de paardenrensport, is onze verblijfplaats voor de eerste 3 nachten.

  We verblijven 3 nachten in het 4* Bedford Lodge Hotel & Spa dat oorspronkelijk een 18e-eeuws, Georgisch jachthuis was, gebouwd voor de zesde hertog van Bedford en in de jaren 1940 omgebouwd tot een hotel met behoud van de charme en het karakter van een landhuis, maar met de moderne luxe en het comfort van een voortreffelijk boetiekhotel.

 • dag 2 Ontbijt inbegrepen Diner inbegrepen

  Norwich -Blickling -Sandringham - Ely

  De “Garden route” van East Anglia herbergt tal van beroemde tuinen. Sandringham House - het buitenverblijf van wijlen Queen Elisabeth II - wordt niet voor niets tot de mooiste koninklijke tuinen van Europa gerekend. Bloembollen en vlinders zijn de grote specialiteit van de Fens, een door afwateringskanaaltjes op het moerasgebied vruchtbaar gewonnen land. Tal van adellijke heren zochten hier rust in een aangenaam klimaat op hun uitgestrekte landgoederen: Helmingham, Blickling, Houghton, Mannington of Holkham Hall herbergen alvast schitterende alternatieven voor het geval de koninklijke familie op het zelfde moment als wij haar opwachting zou maken in deze heilzame streek. Norwich is de hoofdplaats van county Norfolk, waar u steeds meer dan waar ook, met het verleden geconfronteerd wordt. De prachtige, Normandische kathedraal is ongetwijfeld één van de mooiste bouwwerken van het land. Wij richten ons naar het “schip van de Fens”, de grote 11e-eeuwse kathedraal van Ely die zijn gelijke niet kent. De achthoekige lantaarn met een schitterend waaiergewelf is één van de meest verfijnde traceerwerken uit de Europese bouwkunst.

 • dag 3 Ontbijt inbegrepen Diner inbegrepen

  Cambridge – Peterborough – Burghley House

  Het hoofddoel van vandaag is Cambridge, de stad aan de brug over de rivier de Cam. Vooral het universitaire leven en de gebouwen trekken onze aandacht.  Een bezoek aan de befaamde Colleges met als topper (de kapel van)  King’s College en Rubens’ “Aanbidding door de drie wijzen”  maken deze dag onvergetelijk.  De donderende klokken van de romaanse kathedraal van Peterborough lokken ons naar  deze gezellige stad en we vinden rust in het landhuis Burghley van Lord Wiliam Cecil, de belangrijkste adviseur van Queen Elisabeth I, waarvoor ‘Capability’ Brown een 300 acres groot hertenpark aanlegde.

 • dag 4 Ontbijt inbegrepen Diner inbegrepen

  Lichfield – Coventry – Warwick – Stratford-upon-Avon

  Door Rutland en Leicestershire rijden we naar Lichfield dat  hét voorbeeld van de Engelse hooggotiek herbergt. Ook hier is Vlaanderen weer schitterend aanwezig: de unieke verzameling glasramen van de voormalige abdij van Herkenrode zijn hier terug te vinden in de Lady’s Chapel.  In Coventry staan oud en nieuw broederlijk naast elkaar als een levende getuigenis van de herrijzing uit de as van de Tweede Wereldoorlog.  In Warwick hebben de Earls een aanzienlijke kunstcollectie verzameld in hun middeleeuwse burcht.  Het Stratford-upon-Avon van Shakespeare  mag dan al wat toeristischer zijn, het straalt nog steeds de sfeer uit die ook de grootste Engelse schrijver er heeft ervaren, of toch niet…? 

  We kunnen het aan de lijve ondervinden tijdens ons 2-daags  verblijf in het 4* Macdonald Alveston Manor Hotel in Stratford-upon-Avon. Dit is een fraai landhuis op een prachtig terrein en biedt luxe, elegantie en een echt gevoel van geschiedenis. De 16e-eeuwse oorsprong van het hotel draagt bij aan een ambiance die past bij de locatie. De ultieme Shakespeare-ervaring!

 • dag 5 Ontbijt inbegrepen Diner inbegrepen

  Gloucester - Worchester – Hereford

  Het “porseleinen” Worcester - of houdt u het liever bij de gelijknamige saus? - wordt gedomineerd door een imposante kathedraal in een mengeling van Normandische, vroeg- en laatgotische stijl.  Uniek is echter het ongeëvenaard waaiergewelf van de kloostergangen van Gloucester Cathedral. Dan volgt een prachtige natuurtocht door de valleien van de Severn en de Wye. Via Ross-on-Wye bereiken we Hereford waar we een uniek voorbeeld van een Chained Library treffen.  Het museum van de kathedraal bezit bovendien een prachtige mapa mundi, een middeleeuwse voorstelling van de toenmalig gekende wereld. We keren wederom terug naar Stratford-upon-Avon. Even buiten Stratford, op slechts 5 minuten wandelen, bevindt zich het Tudor vakwerkhotel, omgeven door een vredig terrein waar naar verluidt de eerste uitvoering van A Midsummer Night's Dream heeft plaatsgevonden.

 • dag 6 Ontbijt inbegrepen Diner inbegrepen

  Stratford-upon-Avon – Shrewsbury – Chester - Nantwich

  De grens met Wales ligt bezaaid met smokkelaarsnesten. Shrewsbury plukte er de vruchten van, wat nog duidelijk te merken is in de vakwerkhuizen van dit typische stadje. De natuur lijkt nu pas te ontplooien, wanneer we de grens met Wales overschrijden. Blijkbaar hebben ook de eerste cisterciënzermonniken dit weten te appreciëren, toen ze er hun Valle Crucis Abbey bouwden. Het einddoel vandaag is echter Chester, één van de weinige nog volledig ommuurde steden in Groot-Brittannië, die echter haar middeleeuwse karakter volledig heeft bewaard. De kathedraal herbergt bovendien een voor de eilandengroep unieke “rechtszaal”, waar de kerkelijke rechtszittingen plaatsgrepen. Al even begiftigd met Tudor en georgiaanse architectuur is het kleine stadje Nantwich.

  We verblijven 1 nacht in het luxe 4*S Rookery Hall Hotel & Spa, gebouwd in 1816. De buitenmuren van fijne, zachte zandsteen, die een sprookjesachtige toren omringen, en de eiken en mahonie binneninrichting met de fijne marmeren open haard, getuigen van een tijdloze essentie, ondanks het eigentijdse design. Alles straalt een ontspannen en huiselijke sfeer uit. Rookery Hall Hotel & Spa is trots op zijn 4 AA Red Star-status en verschillende opmerkelijke onderscheidingen voor zijn uitstekende keuken.

 • dag 7 Ontbijt inbegrepen Diner inbegrepen

  Chester – Derbyshire - Lincoln

  Na een stevig ontbijt, vertrek naar het Peak District, een adembenemende tocht door een dito landschap. Hier vond de Duke of Devonshire, de Cavendish familie, zijn vaste stek sinds de 16de eeuw in Chatsworth Palace. De 105 acres (ca. 42 ha) grote tuin vormt een uniek geheel met het eerste Britse Nationaal Park van het Peakdistrict. Te midden van de East-Midlands ligt Lincoln. Het ietwat vergeten stadje werd gesticht door Willem de Veroveraar waarvan het oude kasteel en de 13e-eeuwse kathedraal nog getuigen. De streek kreeg bekendheid door Vlaamse wevers die er de wolindustrie introduceerden. Vanuit Boston, ooit Engelands haven nummer één, trachtten de puriteinse Pilgrim Fathers aan de Engelse justitie te ontsnappen. De meer fortuinlijke kolonisten konden ontkomen naar Amerika en stichtten er de gelijknamige stad.


  Wij overnachten in het typische White Hart Hotel in het hart van het historische Uphill Lincoln, op slechts een steenworp afstand van de iconische kathedraal en het kasteel van de stad aan de bruisende Bailgate. Het hotel kent de meest elegante en exclusieve locatie van de regio. Het beschikt over 49 luxe kamers, een ruime keuze aan bars en een restaurant dat een scala aan gerechten serveert, bereid met de beste, lokale ingrediënten.

 • dag 8 Ontbijt inbegrepen Diner inbegrepen

  Lincoln – Selby - Wetherby

  We vervolgen onze reis naar het levendige stadje Selby, waar eertijds grote scheepswerven het stadsbeeld domineerden maar nu de benedictijnerabdij uit 1069 onze aandacht trekt. Selby is de geboorteplaats van Koning Henry I, 4de zoon van Willem de Veroveraar, en de voorouders van de Amerikaanse president George Washington, wiens wapenschild vereeuwigd is in een 14e-eeuws glasraam in de abdijkerk. We verblijven de volgende 2 nachten in het stadje Wetherby aan de Wharfe dat eeuwenlang een oversteek- en halteplaats was op de Great North Road halverwege tussen Londen en Edinburgh. Wetherby ligt op ca. 25 km van het centrum van York en ligt ideaal om de streek te verkennen. Wij verkozen deze overnachtingsplaats boven de stad zelf om de ganse sfeer van de reis te kunnen behouden.

  U verblijft in het luxe 4*S Wood Hall Hotel & Spa, één van de beste luxe hotels in Wetherby, een prachtig bekroond landhuis dat rust en kalmte belooft bij elk verblijf. Wood Hall Hotel & Spa in West Yorkshire, oorspronkelijk gebouwd als buitenverblijf voor de familie Scott, is een wereld ver weg van de stress en druk van alledag.

 • dag 9 Ontbijt inbegrepen Diner inbegrepen

  Wetherby – Harrogate – Ripon – Fountains Abbey - Wetherby

  Als cultuurminnaars houden we een rustige dag in de Yorkshire Dales.  Rond de befaamde winkelstad krioelt het immers van de bezienswaardigheden: de gotische kathedraal van Ripon is een 12e-eeuws juweeltje; Fountains Abbey en Studley Royal zijn wellicht de fraaiste voorbeelden van een geslaagde, zachte restauratie, maar herbergen eveneens één van de zuiverste cisterciënzerabdijen uit de vroege middeleeuwen.  Ripley Castle, Newby Hall & Gardens, Castle Howard, Knaresborough Castle … zijn zovele voorbeelden van het voorspoedige verleden van deze prachtige streek. Harrogate werd bekend om zijn ijzer- en zwavelhoudende bronnen en groeide vanaf de 18de eeuw uit tot een ‘gekroond’ kuuroord. Na WO II verloor het aan belang maar behield wel zijn charme in de vele georgiaanse gebouwen. 

 • dag 10 Ontbijt inbegrepen Diner inbegrepen

  Wetherby – York – Beverly Minster – P&O Ferries

  De laatste dag om zowel onze cultuur als onze kooplust bot te vieren. York huisvest niet alleen het kroonjuweel van de Engelse kathedralen en een ganse reeks musea om U tegen te zeggen, maar is tevens het koopcentrum bij uitstek. In de late namiddag vertrekken wij naar Hull, om nog even halt te houden in het kleine dorpje Beverley, dat er een even verrassend mooie als monumentale Minster koestert. Ook de landelijke tocht tot Kingston-upon-Hull ligt bezaaid met prachtige, schilderachtige dorpjes. Waardige afsluiter voor een onvergetelijke reis.

  In het King Georges Dock schepen we in op de luxueuze overzetboot van P&O Ferries. Het verlaten van het dok is op zich een hele krachttoer, waarbij de kapitein het schip op enkele centimeters door een nauwe sluis het wijde Humberestuarium inloodst.
  We dineren en overnachten aan boord in premium outside cabins.

 • dag 11 Ontbijt inbegrepen

  P&O Ferries (Hull) – Rotterdam - België

  Aankomst in Rotterdam en transfer naar onze verschillende afstapplaatsen. Midden-Engeland heeft ons betoverd met zijn kastelen, parken en kathedralen van ongekende pracht!

Bedford Lodge Hotel & Spa****

Kamerbeschrijving

Alle kamers zijn voorzien van het gewenste comfort.

Logies
11B: tweepersoonskamer voor alleengebruik (beperkt)
22A: tweepersoonskamer

Macdonald Alveston Manor Hotel ****

Kamerbeschrijving

Al de kamers zijn voorzien van het gewenste comfort.

Logies
11B: tweepersoonskamer voor alleengebruik (beperkt)
22A: tweepersoonskamer

Rookery Hall Hotel & Spa ****S

Kamerbeschrijving

Alle kamers zijn voorzien van het gewenste comfort.

Logies
11B: tweepersoonskamer voor alleengebruik (beperkt)
22A: tweepersoonskamer

White Hart hotel ***

Kamerbeschrijving

Alle kamers zijn voorzien van het gewenste comfort.

Logies
11B: tweepersoonskamer voor alleengebruik (beperkt)
22A: tweepersoonskamer

Wood Hall Hotel & Spa ****

Kamerbeschrijving

Alle kamers zijn voorzien van het gewenste comfort.


Logies
11B: tweepersoonskamer voor alleengebruik (beperkt)
22A: tweepersoonskamer